Nuffnang dan No Copy Paste

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

19 Feb 2015

MAKSUD PERIBAHASA MENARA GADING - TETEK PEREMPUAN ?

Agak terkejut juga penulis melihat Kamus Simpulan Bahasa Melayu keluaran A. Aida & Nur Sakinah ini. Sumber gambar ini diperolehi daripada Facebook. Setelah sekian lama kita semua mengetahui maksud "Menara Gading" adalah bermaksud pengajian seseorang itu belajar sehingga kepada peringkat yang tertinggi Universiti atau seumpamanya.

Persoalanya apakah benar maksudnya Menara Gading itu Tetek Perempuan? Sepertimana telah ditulis oleh pengarang Kamus Simpulan Bahasa Melayu keluaran A. Aida & Nur?

Ini adalah print screen daripada Dewan Bahasa dan Pustaka maksud "Menara Gading"

Sebagai contoh ayat di atas bermaksud penggunaan simpulan bahasa ‘menara gading’ yang merujuk kepada Universiti. Iaitu tempat di mana pelajar menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi atau seumpamanya.

Saranan penulis jika terdapat kesilapan pada kamus tersebut ianya perlu diperbetulkan dan ditarik semula pengedaranya, agar tidak berlaku kekeliruannya nanti buat anak bangsa seterusnya.

AAP : Sememang sumbang sama sekali dan tiada kaitan langsung menara gading dengan perkara tersebut. Dengan lain perkataan boleh kita umpamakan menara adalah sesuatu objek yang tinggi, pada bangunan atau bahagian bangunan yang tinggi untuk sesuatu kegunaan tertentu, bahagian bangunan (spt masjid, gereja, dll) yang dibina jauh lebih tinggi drpd bahagian induknya; menara rumah api utk panduan kapal. Sementara gading adalah sesuatu benda yang amat berharga yang terdapat pada gajah. "biasakan yang betul, betulkan yang biasa.."

Sumber : AKU ANAK PAHANG
Wassalam, Wa'allahhualam.

4 ulasan:

 1. kemungkinan ia dialih bahasa melalui bahasa indonesia.. kalau indonesia memang maksud dia tetek perempuan

  BalasPadam
  Balasan
  1. TQ.. diluar pengetahuan kita jika sudah dialihkan bahasanya.

   Padam
 2. Memang itu maksud asalnya....ttp skg dah diterima maksudnya ipt

  BalasPadam
 3. A.Aida dan Nur Sakinah itu orang indon barangkali..cuba tengok maksud "menarik ongkos"..orang melayu mana ada guna perkataan Ongkos..Dengarkan lagu kekasihku di menara gading..hahaha tetek perempuan tu menara klcc..idak gitu yop?

  BalasPadam

BLOG INFORMASI | BERITA | PENGETAHUAN | SEJARAH | TOKOH | PAHLAWAN | ADAT RESAM & KEBUDAYAAN | NUMISMATIK & MATAWANG KONGSIKAN PANDANGAN ANDA BERSAMA KAMI.

SENARAI POST TERKINI

RUANG PENGIKLANAN

JANGAN LUPA KLIK PESANAN PENAJA PERCUMA SAHAJA

ARKIB ENTRI AKU ANAK PAHANG DISINI :

CARI ARTIKEL BERKAITAN MASUKAN KATA KUNCI

Loading

GROUP NUMISMATIK JUALAN DAN BELIAN.


KLIK IMEJ UNTUK MENYERTAI!